• Pin it!

  Kweekzalmen! Vraiment Marcel…

  IMG_1838.JPG

  Een kort fragment uit de uitzending van Pompidou op Klara, gisterenmiddag (22 september) — met Els Snick, Chantal Pattyn en filmrecensent Jeroen Struys die meeklapt aan het eind.

  Lees meer...

 • Pin it!

  Bart Van Loo over Het huis van de zalmen

  Een laudatio is een lofprijzing. Dat heb ik geweten. "In dit boek is zijn pen behendiger, slimmer, maar vooral ontroerender dan ooit, ze snijdt als een vlijmscherp Laguiolemes door best wel complexe thema's: wie zijn wij? Waar komen wij vandaan? Wie zijn onze ouders? Wat weten wij van hen? Zijn we niet vergeten dat ooit ook zij jong waren? Hebben we de moeite genomen of de gelegenheid gegrepen om hen beter… om hen echt te leren kennen?"

   

  Bart Van Loo sprak voor een volle Minard-schouwburg in Gent over Het huis van de zalmen, over hem, over mij, en zorgde en passant voor wat gemurmel bij dat deel van het publiek dat zijn wilde postmoderne haren misschien wel kwijt was, maar daarom nog niet meteen ontrouw.

  Ook op Vers Twee

   

  Lees meer...

 • Pin it!

  Bar du Matin over Het huis van de zalmen

  Een interview met Annemie Tweepenninckx over 'Het huis van de zalmen'.

  "Het is een familieverhaal dat verdriet losweekt — in het verhaal zelf maar ook zeker bij de lezer. (…) Ik kan alleen maar vol lof zijn, dit is een onwaarschijnlijk juist verhaal", zei Annemie Tweepenninckx. En alsof dat niet genoeg was voegde ze na een muzikaal intermezzo toe: 'Hier op tafel, dat grote boek, zo noem ik het. Ik koester het nu al, en ik hoop dat jij dat ook gaat doen als je het gelezen hebt".

   

  Lees meer...

 • Pin it!

  Presentatie van 'Het huis van de zalmen'

   

  'De wilde zalm keert terug naar zijn geboortegrond. Iets in hem dwingt hem de monding op te zoeken van de rivier waaruit hij afkomstig is en stroomopwaarts terug te zwemmen naar waar hij is verwekt, om daar uiteindelijk te sterven. Gekweekte zalm heeft geen geboortegrond, Marcel, geen huis, geen thuis. Hij kan niet gehoorzamen aan zijn eigen natuur. Hij wordt letterlijk geworpen, in een kooi, met een instinct dat nergens meer toe dient. Het is geen zalm. Het is een andere vis, een vis die zichzelf vreemd is geworden. En dat proeft ge, geloof me, dat proeft ge'.

   

  Op 15 september wordt Het huis van de zalmen gepresenteerd in de Minard-schouwburg in Gent. Een roman over wilde en gekweekte zalm, over rouw en rauwe vis, over een moeder en een zoon, over afscheid en heimat.

   

  Lees meer...